Janella  Purcell

Pepparkakor (ciasteczka imbirowe)


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 17)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pepparkakor (ciasteczka imbirowe)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g melasy

125 g tłuszczu omega

125 g cukru palmowego

1 ekologiczne jajko

½ kg mąki orkiszowej

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki imbiru

½ łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Melasę zagotować w rondelku o grubych ściankach. Dodać tłuszcz i cukier palmowy. Mieszać, aż wszystko się stopi. Ostudzić. Ubić jajko. Przesiać mąkę, sól, sodę, imbir i cynamon. Wymieszać składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je folią i schłodzić przez noc. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wycinać ciasteczka. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Piec partiami przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym naczyniu.

powrót

Podobne przepisy

Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.