Bill Granger

Penne z tuńczykiem, pomidorkami czereśniowymi i oliwkami


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Penne z tuńczykiem, pomidorkami czereśniowymi i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g makaronu penne

125 ml oliwy

500 g świeżego mięsa tuńczyka, pokrojonego w kostkę

2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

2 długie papryczki chili, po usunięciu nasion pokrojone drobno

4 anchois, posiekane

500 g pomidorków czereśniowych

duża garść małych czarnych oliwek

garść porwanych listków bazylii

sól morska, pieprz



Przygotowanie

Ugotować makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się makaron, na dużym ogniu rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Włożyć tuńczyka i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć tuńczyka z patelni i odłożyć na bok. Patelnię wstawić z powrotem na duży ogień, wlać resztę oliwy, wrzucić czosnek, papryczkę i anchois. Smażyć minutę, mieszając. Dodać pomidorki i oliwki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidorki nieco zmiękną. Włożyć na patelnię gorący makaron i obsmażonego tuńczyka. Dodać listki bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.



© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.