Tomasz Jakubiak

Penne z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii zapiekane pod białym twarogiem z pomidorową sałatką


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

odsłon: 17268

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Baza sosu:

500 g makaronu penne

2 kg dojrzałych i słodkich pomidorów

1 ostra papryczka

6 ząbków czosnku

bazylia

300 ml oliwy

pieprz, sól

300 g chudego twarogu

Sałatka z pomidorów:

4-5 szt. różnego rodzaju pomidorów

2 ząbki młodego czosnku

bazylia

2 łyżeczki octu balsamicznego

oliwa

1 szt. młodej cebuli

sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki i drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj starty czosnek, oliwę, bazylię ostrą posiekaną papryczkę i wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Penne ugotuj na pół twardo, odcedź i lekko przelej oliwą. W garnku przesmaż sos i dodaj makaron. Mieszaj koło 2 minut. Pomidory pokrój na kawałki, pomieszaj z posiekaną cebulą, startym czosnkiem, bazylią, octem i oliwą – dopraw. Gotowy makaron przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiekaj aż się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.