Emeril Lagasse

Penne z grzybami shitake i boczkiem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Penne z grzybami shitake i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 grube plasterki pancetty pokrojone w drobną kostkę

100 g grzybów shitake (same kapelusze pokrojone w cienkie plasterki)

3/4 szklanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 puszka (ok. 500 g) krojonych pomidorów

2 łyżki posiekanych liści bazylii

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

250 g ugotowanego makaronu typu penne

2 łyżki oliwy z oliwek

tarty parmezan do przybrania (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać patelnię o średnicy 30 centymetrów. Dodać poncettę i smażyć 4-5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać grzyby i cebulę i dusić przez kolejne 5-6 minut. Dorzucić czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz, makaron i oliwę z oliwek. Smażyć często mieszając przez 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się podgrzeją i ze sobą połączą. Podać natychmiast. Opcjonalnie przystroić tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.