Nadia G.

Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Penne rigate z rapini i kiełbaskami merguez
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki rapini z odciętymi końcówkami łodyg

pokrojone na kawałki wielkości kęsa

400 g makaronu penne rigate

sól morska

2 łyżki oliwy extra vergine

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 diavolo fritto (smażona chili) pokruszona (patrz przepis na diavoli fritti)

3 pikantne kiełbaski merguez

1/3 szklanki tartego sera Pecorino Romano

 

 

Przygotowanie:


Zblanszuj rapini w osolonym wrzątku przez 30 sekund. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wodą z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Do wrzątku natomiast wrzuć penne rigate i ugotuj al dente. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu. Usmaż czosnek z pokruszoną chili, aż czosnek się zezłoci i zacznie pachnieć. Obierz kiełbaski merguez z osłonek i połam na małe kawałki. Dodaj je do rondla i smaż ok. 10 min. Dołóż makaron oraz rapini i wymieszaj starannie z kiełbaskami i czosnkiem. Podawaj z dużą ilością świeżo startego pecorino romano.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.