James  Martin

Penne carbonara


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Penne carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 opakowanie makaronu penne (500g)

kilka plastrów pancetty lub wędzonego boczku

5 żółtek

200g parmezanu

1/2 pęczka natki pietruszki

sok z 1 cytryny

250 ml tłustej śmietany

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wrzucamy makaron do dużej ilości wrzącej osolonej wody. Mieszamy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę. Teflonową patelnię skrapiamy oliwą i rozgrzewamy. Kawałki boczku obsmażamy aż się zrumienią. Do żółtek w dużej misce dodajemy starty parmezan (zostawiając trochę do posypania przed podaniem), posiekaną natkę, sok z cytryny, śmietanę, sól i zmielony pieprz. Mieszamy i dodajemy usmażony - jeszcze gorący - boczek. Dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron zaraz po odcedzeniu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy tartym parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.