Nigel Slater

Penne arrabiata


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Penne arrabiata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy ekstra vergine

2 średnie czerwone chili

pokrojone na plasterki

2 ząbki czosnku

posiekane

garść liści bazylii

600 g krojonych pomidorów z puszki

sól do smaku

400 g makaronu penne

tarty parmezan

do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć chili i czosnek. Po minucie dodaj liście bazylii, żeby zmiękły w aromatycznej oliwie. Zdejmij czosnek, bazylię oraz chili z patelni i odłóż na bok. Włóż na patelnię krojone pomidory. Dodaj z powrotem czosnek, bazylię i chili. Podgrzewaj na małym ogniu co najmniej 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. W tym czasie ugotuj makaron w dużym garnku osolonego wrzątku. Odsącz makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym. Podawaj z tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Pyzy z warzywnym nadzieniem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron chili z kurczakiem ostro-słodkim na Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.