Peklowana wołowina z warzywami

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Peklowana wołowina z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zalewa:

2 litry wody

1 szklanka soli gruboziarnistej

1 łyżka różowej soli peklowej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry

1 łyżeczka zmiażdżonych nasion gorczycy

1 łyżeczka zmiażdżonego pieprzu

1 pokruszona laska cynamonu

4 zmiażdżone liście laurowe

8 goździków

 

Peklowana wołowina:

2,5 kg płasko ukrojonego mostka wołowego

1 średnia cebula, przekrojona na pół

1 średni seler naciowy, przekrojony na pół

1 średnia marchewka, obrana i przekrojona na pół

½ kg obranej młodej rzepy

½ kg obranych młodych marchewek

1 średniej wielkości głowa kapusty, pokrojona na 8 części

½ kg małych czerwonych ziemniaków

12 gałązek natki pietruszki

sól gruboziarnista

musztarda Dijon (do podania)

chrzan, świeży lub gotowy (do podania)

Przygotowanie:

Zalewa:
W dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zdejmij z ognia i mieszaj aż do rozpuszczenia soli i cukru. Pozostaw do ostygnięcia.

Peklowana wołowina:
Umieść mostek w dużym naczyniu. Zalej chłodną solanką i umieść na wierzchu dwa małe talerze, żeby utrzymać mięso w zanurzeniu. Przykryj i schowaj do lodówki na 2 tygodnie.

Opłucz mostek i wyrzuć zalewę. Umieść mięso w dużym garnku i zalej wodą. Dodaj cebulę, selera i marchew, i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i duś mostek na małym ogniu przez 3-3,5 godziny.

Przygotuj garnek do gotowania na parze, wlej wodę i zagotuj. Dodaj rzepę, zmniejsz ogień i gotuj ją na parze przez około 8-10 minut, aż zmięknie. Przenieś do miski. Dodaj młode marchewki i gotuj tak samo przez 10-12 minut. Następnie przenieś je do miski z rzepą.

Przenieś mostek na deskę do krojenia. Owiń folią i pozostaw na 30 minut. Usuń z wywaru resztki mięsa i ponownie go zagotuj. Dodaj kapustę, ziemniaki, pietruszkę i przypraw solą. Duś na małym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj wcześniej przygotowaną rzepę i marchewki i zagotuj. Wyjmij warzywa na półmisek. Zachowaj bulion.

Usuń z wołowiny nadmiar tłuszczu. Pokrój ją w poprzek włókien na cienkie plasterki i umieść na półmisku. Podawaj z bulionem i musztardą.

powrót

Podobne przepisy

Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.