Pęczki sałaty z szynką

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pęczki sałaty z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

sok i skórka z 1 cytryny

1 łyżka ziarnistej musztardy

1 łyżka miodu

60 ml oliwy

sól i pieprz

8 plastrów szynki parmeńskiej

około 450g mieszkanki sałat: rukoli, liści gorczycy, jarmużu

8 wąsów szczypiorku

Przygotowanie:

W misce utrzyj na gładki sos musztardę, miód, oliwę, sok i skórkę z 1 cytryny, sól i pieprz.
Ułóż plastry szynki na desce, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Złóż razem 8-12 liści sałat, łodygami w jedną stronę. Ułóż wąską częścią na plastrze szynki tak, aby liście wystawały z jednej strony, a łodygi kończyły się równo z plastrem. Przygotuj drugi pęczek i połóż w odwrotną stronę. Połóż 1 wąs szczypiorku tak, aby wystawał z obu stron. Zwiń ciasno plaster szynki i rozetnij przez środek (tam, gdzie nałożyły się na siebie łodygi sałaty). Postaw pęczki na rozcięciach. Będziesz mieć 16 pęczków liści, które trzyma u podstawy plaster szynki. Ułóż na półmisku i polej dressingiem musztardowo-miodowym.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.