Pavlova

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 białka dużych jajek w temperaturze pokojowej

szczypta soli

1 miarka plus 2 łyżki bardzo drobnego cukru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

2 łyżeczki octu winnego

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 marakuje do dekoracji

bita śmietana

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Narysować 4 małe koła lub jedno 20-centymetrowe na papierze do pieczenia. Przełożyć papier rysunkiem do dołu na blachę. Odstawić. Ubić białka z solą mikserem na lśniącą pianę. Ciągle ubijając dodać po łyżce cukru. Ubić na sztywną, lśniącą pianę. Posypać mąką kukurydzianą. Dodać ocet i esencję waniliową. Mieszać aż składniki się połączą. Gumową łyżką nałożyć bezę na okręgi z papieru do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić bezę. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C. Piec przez półtorej godziny, aż beza swobodnie oddzieli się od papieru. Wyłączyć piekarnik. Studzić bezę w piekarniku przez około 2 godziny. Udekorować bezę marakują i bitą śmietaną. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.