Jacek Sikora

Pavlova


Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Pavlova
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki bezy

8 białek

460 g cukru

60 g białej mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki soku z cytryny

10 ml białego octu winnego

 

Składniki kremu

500 ml śmietany 36%

100 g cukru

1 opakowanie fixu do śmietany

 

Przybranie

4 kiwi

1 małe opakowanie truskawek

1 słoik żurawiny

50 g kandyzowanej żurawiny

Przygotowanie:

Na papierze do pieczenia narysuj kółka o średnicy 20 cm. W misce ubij białka z sokiem z cytryny, do momentu aż potroją objętość. Wymieszaj 1/5 cukru z mąką ziemniaczaną. Resztę cukru stopniowo dodawaj do piany. Na niskich obrotach dolej ocet i mieszaninę cukru z mąką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na papier do pieczenia wyciśnij lub nałóż łyżką bezę. Beza powinna mieć 2,2 cm grubości. Tyłem zwilżonej łyżki zrób wgłębienie na środku. To miejsce na nadzienie. W momencie włożenia jej do pieca zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. Piecz je około godziny lub dłużej. Ortodoksyjna Pavlova ma kruchutką skorupkę i ciągnące wnętrze. Obłóż kremem i udekoruj owocami.


powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.