Pavlova

Pavlova
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

Składniki bezy

  • 8 białek
  • 460 g cukru
  • 60 g białej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 ml białego octu winnego
Składniki kremu
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
Przybranie
  • 4 kiwi
  • 1 małe opakowanie truskawek
  • 1 słoik żurawiny
  • 50 g kandyzowanej żurawiny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na papierze do pieczenia narysuj kółka o średnicy 20 cm. W misce ubij białka z sokiem z cytryny, do momentu aż potroją objętość. Wymieszaj 1/5 cukru z mąką ziemniaczaną. Resztę cukru stopniowo dodawaj do piany. Na niskich obrotach dolej ocet i mieszaninę cukru z mąką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na papier do pieczenia wyciśnij lub nałóż łyżką bezę. Beza powinna mieć 2,2 cm grubości. Tyłem zwilżonej łyżki zrób wgłębienie na środku. To miejsce na nadzienie. W momencie włożenia jej do pieca zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. Piecz je około godziny lub dłużej. Ortodoksyjna Pavlova ma kruchutką skorupkę i ciągnące wnętrze. Obłóż kremem i udekoruj owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA