Pate z wątróbek z żurawiną pieczonymi orzechami i tymiankiem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pate z wątróbek z żurawiną pieczonymi orzechami i tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g wątróbek drobiowych

150 g masła

2-3 łyżki konfitury żurawinowej

ewentualnie mielone przyprawy korzenne, np. anyż

mąka do obtoczenia wątróbek

pieczone orzechy laskowe

świeży tymianek



Przygotowanie:

Czyścimy wątróbki, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na złoto w trzech łyżkach masła, odstawiamy. W garnku topimy masło, a gdy się zagotuje starannie zbieramy szumowinę, zdejmujemy z ognia. Konfiturę i wątróbkę miksujemy w blenderze na gładką masę, powoli dodając klarowane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z razowym chlebem lub chrupkim pieczywem z listkami tymianku, pieczonymi orzechami i odrobiną konfitury żurawinowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.