Marieta  Marecka

Pasztet


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Pasztety i terriny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pasztet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

250 g boczku surowego

250-300 g wątróbki drobiowej

2 marchewki

1 pietruszka

½ selera

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

gałka muszkatołowa

pieprz czarny w ziarnach, ok. 7 ziarenek

sól

pieprz

3-4 jaja

3-4 cebule żółte

3 kajzerki

2-3 łyżki masła klarowanego

 

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka i powoli zagotowujemy, po ok. 30 minutach od zagotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy boczek i dalej gotujemy na małym gazie 30 minut. Odcedzamy, bulion zlewamy do słoików i mrozimy lub od razu gotujemy na nim zupę. Mięso studzimy. Wątróbkę przesmażamy na maśle klarowanym krótko, tylko tyle by się ścięła. Ściągamy ją i studzimy. Na tej samej patelni smażymy cebulkę drobno poszatkowaną dotąd, aż się zeszkli. Bułki zalewamy wodą. Mielimy mięso, wątróbkę, warzywa, odciśnięte kajzerki, cebulę. Jeśli chcemy pasztet o miałkiej konsystencji mielimy wszystko dwa razy. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo tartą gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą mięsną i przekładamy wszystko do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1,5-2 godzin w piekarniku nagrzanym do 160 st. Podajemy po wystudzeniu.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.