Brygida Kosel

Pasztet z wątróbek


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska

odsłon: 25076

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 dag wątróbki cielęcej

20 dag wątróbki drobiowej

15 dag masła

1 cebula

świeży lubczyk

3 ziarenka ziela angielskiego

4 liście laurowe

50 ml brandy

200 ml śmietany

sól

pieprz

żurawina

 

 

Przygotowanie:


Cebulę posiekać z ziołami. Wątróbkę cielęcą pokroić na małe kawałki. Wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić z żyłek. Na rozgrzanym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę z ziołami. Przełożyć do osobnej miseczki. Na rozgrzane masło wrzucić najpierw wątróbkę cielęcą, dorzucić do niej parę listków ziela angielskiego i listków laurowych. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Przełożyć do miski. Czynność powtórzyć z wątróbką drobiową. Obie wątróbki pozostawić do wystygnięcia. Proszę pamiętać o usunięciu z niej listków laurowych i ziela angielskiego. Zimne wątróbki zmiksować z wcześniej podsmażoną cebulą z ziołami i śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Pasztet wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować świeżymi listkami laurowymi i żurawiną.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.