Agnieszka Kręglicka

Pasztet z wątróbek


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pasztet z wątróbek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mała cebula

2 posiekane ząbki czosnku

pęczek świeżej szałwii

0,5 kg oczyszczonych wątróbek z kurczaka

garść rodzynek

porto

6 plastrów szynki parmeńskiej

sól

pieprz

cukier

2 kostki masła

 

Przygotowanie:

Zagotuj rodzynki w porto, aż będą pękate. Włóż masło do garnka i rozpuszczaj je powoli na małym ogniu. Na wierzchu będzie tworzyć się biała piana, którą należy usuwać, a na dnie osadzi się woda z drobnymi nieczystościami. Zlej delikatnie do osobnego naczynia, czysty tłuszcz, który zbiera się nad wodą. Do podgrzanego sklarowanego masła wrzuć garść liści szałwii, lekko podsmaż. Wlej na patelnię sporą łyżkę masła, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj wątróbki. Smaż je na niedużym ogniu, powoli, dodaj sporo świeżo mielonego pieprzu. Kiedy wątróbki zbrązowieją na zewnątrz, zwiększ gaz i wlej porto, odparuj na dużym ogniu. Smaż aż krew w wątróbce się zetnie, ale tylko tyle, póki jest wciąż różowa w środku. Zdejmij z patelni i ostudź. W malakserze zmiksuj wątróbki, do smaku dodaj szynkę, sól, pieprz i sporo liści szałwii. Na końcu wmieszaj rodzynki nasączone porto. Małe, indywidualne naczynia napełnij pasztetem, wierzch zalej ciepłym masłem szałwiowym. Dzięki przykrywce z masła, pasztet nie będzie ciemniał.

powrót

Podobne przepisy

Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.