przepisy z programów >>

Pasztet z wątróbek drobiowych z bazylią, z chutney’em i chlebem pełnoziarnistym

Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Pasztet
1 kg oczyszczonych wątróbek drobiowych
oryginalny Koniak
2 drobno posiekane ząbki czosnku
garść porwanych liści bazylii oraz kilka całych do dekoracji
sól i świeżo mielony czarny pieprz
350g niesolonego masła

Do podania
chleb pełnoziarnisty
gotowy chutney z cebuli
mieszanka różnych sałat z dressingiem

Przygotowanie
Umieść wątróbki w żaroodpornym naczyniu i wlej tyle Koniaku, by mogły marynować się przez kilka godzin. Przewróć je w połowie czasu, żeby druga strona także wchłonęła alkohol. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Dodaj do wątróbek czosnek, bazylię, sól i pieprz. Delikatnie duś w piekarniku przez 5 minut, przewracając je w międzyczasie. Duś, aż będą ugotowane na zewnątrz, lecz różowe w środku. Bardzo ważne jest, by na tym etapie wątróbki pozostały różowe w środku. Przełóż wszystko do miksera i dodaj 250g miękkiego masła. Zmiksuj wszystko na gładko, dopraw w razie potrzeby, przełóż do formy pasztetowej i zostaw do ostygnięcia. Sklaruj pozostałe masło rozgrzewając je i zbierając przezroczysty płyn spod warstwy białkowych szumowin. Polej przezroczystym płynem pasztet, ozdób kilkoma listkami bazylii i umieść w lodówce, żeby zastygł. Podawaj z kawałkami chleba pełnoziarnistego oraz chutney’em i sałatami.

© James Martin

skomentuj przepis >>