James  Martin

Pasztet z wątróbek drobiowych z bazylią, z chutney’em i chlebem pełnoziarnistym

James Martin
Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pasztet z wątróbek drobiowych z bazylią, z chutney’em i chlebem pełnoziarnistym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasztet

1 kg oczyszczonych wątróbek drobiowych

oryginalny Koniak

2 drobno posiekane ząbki czosnku

garść porwanych liści bazylii oraz kilka całych do dekoracji

sól i świeżo mielony czarny pieprz

350g niesolonego masła



Do podania

chleb pełnoziarnisty

gotowy chutney z cebuli

mieszanka różnych sałat z dressingiem



Przygotowanie

Umieść wątróbki w żaroodpornym naczyniu i wlej tyle Koniaku, by mogły marynować się przez kilka godzin. Przewróć je w połowie czasu, żeby druga strona także wchłonęła alkohol. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Dodaj do wątróbek czosnek, bazylię, sól i pieprz. Delikatnie duś w piekarniku przez 5 minut, przewracając je w międzyczasie. Duś, aż będą ugotowane na zewnątrz, lecz różowe w środku. Bardzo ważne jest, by na tym etapie wątróbki pozostały różowe w środku. Przełóż wszystko do miksera i dodaj 250g miękkiego masła. Zmiksuj wszystko na gładko, dopraw w razie potrzeby, przełóż do formy pasztetowej i zostaw do ostygnięcia. Sklaruj pozostałe masło rozgrzewając je i zbierając przezroczysty płyn spod warstwy białkowych szumowin. Polej przezroczystym płynem pasztet, ozdób kilkoma listkami bazylii i umieść w lodówce, żeby zastygł. Podawaj z kawałkami chleba pełnoziarnistego oraz chutney’em i sałatami.



© James Martin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.