James  Martin

Pasztet z wątróbek drobiowych z bazylią, z chutney’em i chlebem pełnoziarnistym


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pasztet z wątróbek drobiowych z bazylią, z chutney’em i chlebem pełnoziarnistym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasztet

1 kg oczyszczonych wątróbek drobiowych

oryginalny Koniak

2 drobno posiekane ząbki czosnku

garść porwanych liści bazylii oraz kilka całych do dekoracji

sól i świeżo mielony czarny pieprz

350g niesolonego masła



Do podania

chleb pełnoziarnisty

gotowy chutney z cebuli

mieszanka różnych sałat z dressingiem



Przygotowanie

Umieść wątróbki w żaroodpornym naczyniu i wlej tyle Koniaku, by mogły marynować się przez kilka godzin. Przewróć je w połowie czasu, żeby druga strona także wchłonęła alkohol. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Dodaj do wątróbek czosnek, bazylię, sól i pieprz. Delikatnie duś w piekarniku przez 5 minut, przewracając je w międzyczasie. Duś, aż będą ugotowane na zewnątrz, lecz różowe w środku. Bardzo ważne jest, by na tym etapie wątróbki pozostały różowe w środku. Przełóż wszystko do miksera i dodaj 250g miękkiego masła. Zmiksuj wszystko na gładko, dopraw w razie potrzeby, przełóż do formy pasztetowej i zostaw do ostygnięcia. Sklaruj pozostałe masło rozgrzewając je i zbierając przezroczysty płyn spod warstwy białkowych szumowin. Polej przezroczystym płynem pasztet, ozdób kilkoma listkami bazylii i umieść w lodówce, żeby zastygł. Podawaj z kawałkami chleba pełnoziarnistego oraz chutney’em i sałatami.



© James Martin

powrót

Expression #2 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kuchnia.ptyp.weight' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS p.*, IF(LENGTH(p.foto_big),1,0) is_foto, 
      cyfraplus.tvbase.tyt AS program_tytul,
      trud.nazwa AS trudnosc_text,
      p_prowadzacy.imie AS prowadzacy_imie, p_prowadzacy.nazwisko AS prowadzacy_nazwisko, p_prowadzacy.foto AS prowadzacy_foto, p_prowadzacy.id AS prowadzacy_id

     FROM p_przepisy p 
      LEFT JOIN n_typ_dania typ ON typ.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_typ_dania ptyp ON ptyp.id = typ.id_typ_dania
      LEFT JOIN n_kuchnia_regionalna kuch ON kuch.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_kuchnia_regionalna pkuch ON pkuch.id = kuch.id_kuchnia_reg 
      LEFT JOIN p_stopien_trudnosci trud ON (p.trudnosc = trud.id)
      LEFT JOIN p_prowadzacy ON p.id_autor = p_prowadzacy.id
      LEFT JOIN cyfraplus.tvbase ON p.tvbase = cyfraplus.tvbase.id
      
      WHERE 1=1  AND data_start <= NOW()  AND (typ.id_typ_dania in (5) OR kuch.id_kuchnia_reg in (16) OR p.tvbase = 21546) 

      GROUP BY p.id 
        HAVING `is_foto` = 1
       ORDER BY is_foto DESC, rand()+ptyp.weight+pkuch.weight desc  LIMIT 0, 6

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.