James  Martin

Pasztet z kaczych wątróbek


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Pasztet z kaczych wątróbek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg kaczych wątróbek w całości

z usuniętymi błonami

6 łyżek stołowych brandy

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 garść bazylii

250 g masła

sól i pieprz

masło i liście bazylii (do dekoracji)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. W żaroodpornym naczyniu ułóż w jednej warstwie wątróbki. Dodaj czosnek i liście bazylii. Polej brandy. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Duś przez 30 minut raz obracając. Są gotowe, gdy staną się brązowe na wierzchu, a pozostaną różowe wewnątrz.
Przełóż razem z płynem do robota kuchennego. Dodaj masło. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw, przełóż do kokilek i pozostaw do wystudzenia. Sklaruj masło, nalej na gotowe porcje pasztetu. Dla ozdoby ułóż liście bazylii. Wstaw do lodówki, aby pasztet się ściął. Podawaj z opalonymi cząstkami pomarańczy i tostami melba.

powrót

Podobne przepisy

Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.