Gosia  Molska

Pasztet z czerwoną nitką


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pasztet z czerwoną nitką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

250 g boczku surowego

200 g tłustej wołowiny

100 g wątróbki drobiowej

2 jajka

włoszczyzna

2 czerwone papryki

garść pistacji

¼ szklanki miazgi orzechowej

kilkanaście ziaren świeżego zielonego pieprzu

sól

pieprz

suszony tymianek do smaku

 

Przygotowanie:

Ugotować wywar z warzyw i do gorącego, wrzucić mięsa. Gotować do miękkości, wystudzić. Mięsa zmielić na drobnym sitku, dodać pistacje, pieprz zielony, jajka, miazgę orzechową i doprawić do smaku. Papryki upiec i zdjąć z nich skórkę. Foremkę nasmarować masłem, posypać miazgą orzechową i ułożyć warstwę masy mięsnej. W połowie foremki przełożyć papryki, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę mięsa. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 1 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.