Jola Słoma

Pasztet z ciecierzycy z orzechami


Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne, Dania dietetyczne, Pasztety i terriny

Pasztet z ciecierzycy z orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag ugotowanej ciecierzycy

20 dag marchwi ugotowanej na parze

10 dag selera ugotowanego na parze

10 dag pietruszki ugotowanej na parze

10 dag orzechów włoskich

500 ml przecieru pomidorowego z kartonika

3 łyżki koncentratu pomidorowego

150 ml oleju słonecznikowego

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy "Pięć smaków"

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

1 łyżka suszonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki

roszponka do dekorocji

Sos daktylowo-musztardowy:

15 dag daktyli

500 ml wody

4 łyżki musztardy sarepskiej

4 łyżki musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie dla wydobycia aromatu i odkładamy na bok. Następnie na rozgrzaną patelnię nalewamy olej i wsypujemy przyprawy, które również podprażamy dla aromatu przez kilka sekund, po czym dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażamy przez około 1 minutę. Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane na parze warzywa wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sól i zawartość patelni i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i siemię lniane, starannie mieszamy łyżką i wykładamy do formy wysmarowanej olejem. Gotujemy na parze aż do pasztet się zetnie. Daktyle gotujemy przez 2-3 minuty w wodzie i miksujemy z musztardą sarepską na jednolitą masę. Po czym dodajemy musztardę francuska i mieszamy łyżką. Pasztet możemy podawać z sosem na gorąco lub po wystudzeniu na liściach roszponki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.