Marta Dymek

Pasztet koperkowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Dania wegańskie, Pasztety i terriny

odsłon: 769

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 cebula

4 łodyżki szczypiorku

4 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

2 liście laurowe

2 całe ząbki czosnku, pozbawione łupiny

olej

 

2 szklanki białej fasoli, ugotowanej lub z puszki

1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej

½ szklanki prażonych pestek dyni, zmielonych w blenderze lub młynku do kawy

⅓ szklanki oleju roślinnego

2 łyżki sosu sojowego

1 pęczek koperku, posiekany

sól

czarny pieprz

do wysypania formy: bułka tarta lub mielone orzechy, olej

Przygotowanie:

Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Cebulkę pokroić w pióra i włożyć na gorący olej razem ze wszystkimi przyprawami, ząbkami czosnku oraz szczypiorkiem. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, na koniec wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy i odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki z podsmażoną cebulką, czosnkiem oraz szczypiorkiem i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Foremkę wysmarować delikatnie olejem, następnie wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do formy, wyrównać i zapiekać przez 40 - 45 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać z chrzanem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

banhan

postów: 5

23.03.2016 15:59

CYTUJ

fajna opcja pasztetu :) przynajmniej w 100% znany jego skład

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.