Marta Dymek

Pasztet cukiniowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny

odsłon: 1419

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cukinii / po odciśnięciu 2,5 szklanki

1 łyżka soli

1 cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy)

2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej

½ szklanki zmielonych pestek dyni

⅓ szklanki oleju

1 łyżka płatków drożdżowych

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

½ pęczka pietruszki

¼ pęczka koperku

¼ pęczka szczypiorku

sól i czarny pieprz

olej i bułka tarta do wysypania foremki

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinię zetrzeć na tarce, zasypać solą i odstawić.
W międzyczasie cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę zetrzeć na tarce, a czosnek obrać z łupin i pozostawić w całości.
Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę oraz marchewkę i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie dołożyć całe ząb! ki czosnku i smażyć przez kolejne 2 - 3 minuty.
Wszystkie pozostałe składniki włożyć do dużej miski, dołożyć do nich warzywa z patelni i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na bardzo gładką masę. Następnie cukinię odcisnąć, dodać do masy i porządnie wymieszać.
Foremkę na pasztet posmarować olejem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę pasztetową i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 - 50 minut do momentu, aż będzie złocisty. Kroić po wystudzeniu i podawać z chrzanem lub dobrą musztardą.








powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.