Marieta  Marecka

Paszteciki ze szpinakiem i fetą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 14745

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

1 op. mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

200 g sera feta

1 Jajo + jajo do posmarowania

sezam do posypania

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i osączamy na sicie. Dodajemy poszatkowany czosnek, pokruszony ser feta, jajo, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozkładamy na blacie i tniemy w paski szerokości ok. 10 cm. Na jednym z pasków układamy rządek szpinaku wszerz o grubości ok.1,5 cm, smarujemy jajem i zwijamy ciasto. Odcinamy nadmiar ciasta i znów układamy rządek szpinaku itd. Boki pasztecików można posklejać, żeby farsz w trakcie pieczenia nie wypływał. Na wierzchu robimy kilka małych otworów, smarujemy całość jajem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.