Paszteciki vol au vent

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Paszteciki vol au vent
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka bulionu z kury

liść laurowy

3 łyżki masła

drobno pokrojona cebula lub duża szalotka

110 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów

posiekany ząbek czosnku

łyżka mąki

2 łyżki białego wina

2 ugotowane piersi z kurczaka w plasterkach

60 ml crème fraîche

1 – 2 łyżeczki musztardy

sól i pieprz

kilka garści posiekanej świeżej natki pietruszki

6 foremek do vol au vent

 

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondla, wrzucić liść laurowy. Zagotować i wyłączyć gaz.
Rozpuścić masło na patelni i smażyć przez 2 min cebulę. Dorzucić grzyby i smażyć, aż się skurczą i ściemnieją. Dodać na minutę czosnek. Nasypać mąki i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wino i całkowicie je zredukować. Wlać bulion, wrzucić mięso i smażyć, aż sos zgęstnieje, przez ok. 3 min. Wmieszać crème fraîche i musztardę. Posolić i popieprzyć. Wmieszać natkę pietruszki. Nałożyć do foremek.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.