Paszteciki vol au vent

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Paszteciki vol au vent
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka bulionu z kury

liść laurowy

3 łyżki masła

drobno pokrojona cebula lub duża szalotka

110 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów

posiekany ząbek czosnku

łyżka mąki

2 łyżki białego wina

2 ugotowane piersi z kurczaka w plasterkach

60 ml crème fraîche

1 – 2 łyżeczki musztardy

sól i pieprz

kilka garści posiekanej świeżej natki pietruszki

6 foremek do vol au vent

 

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondla, wrzucić liść laurowy. Zagotować i wyłączyć gaz.
Rozpuścić masło na patelni i smażyć przez 2 min cebulę. Dorzucić grzyby i smażyć, aż się skurczą i ściemnieją. Dodać na minutę czosnek. Nasypać mąki i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wino i całkowicie je zredukować. Wlać bulion, wrzucić mięso i smażyć, aż sos zgęstnieje, przez ok. 3 min. Wmieszać crème fraîche i musztardę. Posolić i popieprzyć. Wmieszać natkę pietruszki. Nałożyć do foremek.

powrót

Podobne przepisy

Kociołek karelski
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.