Pasty
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Pasta biała:

  • słoik lub puszka białej fasoli
  • 80 ml oliwy
  • mała garść lekko utłuczonych orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki siekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Pasta zielona:

Pasta czerwona:

  • 1 słoik fasoli red kidney
  • 1 łyżka harisy
  • 3 łyżki mięty
  • sok z cytryny do smaku
  • 50 ml oliwy
  • ew. pół płaskiej łyżki utartego kminu rzymskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pasta biała:
Odcedzoną fasolę ucieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką masę, stopniowo dodajemy oliwę. Następnie do masy dodajemy posiekane zioła, orzechy, sól i pieprz. Zdobimy listkiem kolendry i połówką orzecha. Podajemy jako pastę do pieczywa.
Pasta zielona:
Groszek wrzucamy na moment do gotującej się osolonej wody z cukrem i oliwą. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie. Dzięki temu groszek zachowa swój kolor i nie rozgotuje się. Ucieramy go na gładką masę i dodajemy utarty czosnek, siekane pomidory, natkę i powoli dolewamy oliwę. Dekorujemy ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem natki pietruszki.
Pasta czerwona:
Fasolę ucieramy, dodajemy kmin, harisę, siekaną miętę, sok z cytryny, a na końcu wkręcamy oliwę. Podajemy do chleba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA