Anna Olson

Pasternak po marokańsku

Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pasternak po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Przyprawy

2 łyżki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka mielonych ziaren kolendry

1 łyżka mielonego suszonego imbiru

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki mielonych goździków



Pasternak

¾ kg pasternaku

1 łyżka oliwy

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka soli





Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj przyprawy i zamknij w szczelnym pojemniku. Obierz pasternak, pokrój na 7-centymetrowe kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej na patelni oliwę i olej z orzechów. Wsyp na patelnię 2 łyżki mieszanki przypraw i podsmaż mieszając przez 1 min. Przełóż zawartość patelni do naczynia z pasternakiem, dodaj sól i wymieszaj. Piecz pod przykryciem przez 25 – 30 min, aż pasternak będzie miękki.



© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.