Anna Olson

Pasternak po marokańsku


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pasternak po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Przyprawy

2 łyżki mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka mielonych ziaren kolendry

1 łyżka mielonego suszonego imbiru

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki mielonych goździków



Pasternak

¾ kg pasternaku

1 łyżka oliwy

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka soli





Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj przyprawy i zamknij w szczelnym pojemniku. Obierz pasternak, pokrój na 7-centymetrowe kawałki i włóż do żaroodpornego naczynia. Rozgrzej na patelni oliwę i olej z orzechów. Wsyp na patelnię 2 łyżki mieszanki przypraw i podsmaż mieszając przez 1 min. Przełóż zawartość patelni do naczynia z pasternakiem, dodaj sól i wymieszaj. Piecz pod przykryciem przez 25 – 30 min, aż pasternak będzie miękki.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Ryż z groszkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Smażone pomidory
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.