Gosia  Molska

Pastel De Choclo


Przepis z programu Posmak świata (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chilijska

Pastel De Choclo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nadzienie pino:

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kuminu

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka suszonego oregano

sól do smaku

700 g mielonego mięsa wołowego

2 piersi kurczaka ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren kolendry

½ szklanki rodzynek

½ szklanki czarnych oliwek

oliwa do smażenia

 

Kukurydziana pierzynka:

ziarna z 3 kolb kukurydzy

¾ szklanki śmietany 18%

1 rozmącone jajko

sól, pieprz do smaku

kilka liści bazylii

2 łyżki masła

 

Wierzch:

2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna kminu. Dodać oregano. Podsmażyć przez chwilę, dodać czosnek i słodką paprykę. Dorzucić mięso, posolić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia. Ziarna kukurydzy zmiksować ze śmietaną. Masę przelać na patelnię i podgrzać. Dodać masło i rozmącone jajko. Posolić i popieprzyć, dodać porwane liście bazylii.
W kokilkach do zapiekania ułożyć warstwę mięsnego nadzienia. Na niej ułożyć rodzynki i oliwki. Potem plastry ugotowanego kurczaka. Na wierzchu rozsmarować kukurydziane puree, a całość posypać cukrem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Polędwiczki jagnięce po marokańsku
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.