Malka Kafka

Pasta z zielonego groszku z sezamem, pesto i oliwki


Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 10328

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pasta z zielonego groszku:

200 g zielonego groszku mrożonego lub 1 puszka groszku konserwowego

10 dag prażonego sezamu

50 ml oleju

3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

 

Pesto:

10 dag świeżej bazylii

10 dag ziaren słonecznika

200 ml oliwy

sok z 0,5 cytryny

 

Oliwki:

zielone oliwki

rozmaryn

zielone peperoni

cytryna

czosnek

oliwa

chleb pita

Przygotowanie:

Groszek:
Sezam wrzuć na patelnię i cały czas mieszając praż go do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Mrożony groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź. Jeśli używasz groszku z puszki, odcedź go pozostawiając niewielką ilość soku. Dokładnie zmiksuj groszek z olejem i przyprawami w malakserze dodając do niego na końcu sezam i dwie łyżki siekanej natki. Miksuj do momentu otrzymania gładkiej masy.

Pesto:
Zmiel w malakserze ziarna słonecznika. Dolej oliwę, sok z połówki cytryny, wrzuć posiekaną bazylię, posól i miksuj przez chwilę uważając, aby mieszanka się nie zważyła. Tę przystawkę przygotuj parę dni wcześniej.

Oliwki:
Włóż oliwki do większego słoika, dodaj przekrojone wzdłuż zielone peperoni, rozmaryn, ćwiartki cytryny i ząbki czosnku. Zalej oliwą i zostaw na parę dni. W ten sposób można robić własne dowolne kompozycje.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Aksamitne guacamole
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

#nowojorczyk

15.03.2011 15:49


NYC

CYTUJ

peperoni???? u mnie peperoni to wedlina...i raczej czerwona....peperoni jest podobne do salami..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.