Delia  Smith

Pasta z kraba


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pasta z kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duża szalotka

2 dwie łyżki sherry

przyprawy

15 dag niesolonego masła

30 dag mięsa krabów

1 łyżeczka soku z cytryny

półtorej łyżeczki ekstraktu z sardeli

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekaną szalotkę wrzucamy do rondelka, wlewamy sherry, dodajemy po dużej szczypcie pieprzu kajeńskiego i przyprawy z łupinek gałki muszkatołowej, a także trochę świeżo startej gałki. Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu dwie minuty, aż połowa sherry odparuje. Dodajemy masło. Mieszamy, by się roztopiło i połączyło z sherry oraz szalotką, a następnie gotujemy przez kwadrans na maleńkim ogniu. Gdy masło wystygnie, przecedzamy je przez sitko, a pozostałą na nim szalotkę starannie wyciskamy, by wydobyć z niej wszystkie soki. Schładzamy masło, miksując je w misce, stojącej na lodzie. Po około pięciu minutach masło przypomina gęsty majonez. Dodajemy mięso krabów – połowa jasnego, połowa ciemnego. Wlewamy sok z cytryny i ekstrakt z sardeli. Dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu – po wymieszaniu trzeba potrawę skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Wszystko razem starannie mieszamy, by składniki się połączyły.
Napełniamy masą małe miseczki po brzegi i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, w której trochę stężeją. Tuż przed podaniem posypujemy odrobiną pieprzu kajeńskiego.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.