Rick Stein

Pasta vongole


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pasta vongole
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron

małże vongole veracci

małe krewetki

drobne rybki (np: zigarelle)

oliwa z oliwek extra virgin

czosnek

pomidor

białe wino

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę z oliwek extra virgin wrzucić pokrojony czosnek, w tym przypadku nie musi być drobno pokrojony. Szybko mieszać, żeby za bardzo się nie rozgotował. Dodać pomidory. Ugotować mięczaki i vongole. Do garnka wlać trochę miejscowego białego wina, wrzucić muszle, niezależnie od rozmiaru wszystkie jednocześnie. Wymieszać wszystko w gorącym winie, a następnie przykryć na około 2 minuty. Ponownie podgrzać sos, starając się połączyć sok z resztą. Kiedy sos będzie mocno skoncentrowany i dość suchy, dokładnie oblepi makaron. Do garnka z winem dodać pozostałe owoce morza, małe krewetki, małe rybki. Na koniec skorupiaki. Dusić około 15 minut, w tym czasie ugotować makaron al dente. Przed wymieszaniem go ze skorupiakami, dodać do nich duże ilości pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.