Grzegorz  Łapanowski

Pasta fresca z domowym pesto


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9045

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mąki

5 jaj

1 łyżeczka masła

oliwa

sól

pieprz

cytryna

Pesto:

3 ząbki czosnku

pół garści pieczonych orzechów laskowych lub innych

½ pęczka natki pietruszki

kilka liści bazylii

½ pęczka szczypiorku

150 ml oliwy z oliwek

2 łyżki sera długo dojrzewającego

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na blat lub do miski. Robimy w niej dołek i wbijamy tam jaja. Wyrabiamy ciasto tak by miało jędrną i sprężystą konsystencję. Powinno być gładkie i nie przylegać do rąk. Wałkujemy je na cieniutkie placki. Następnie placek rolujemy jak roladę i tniemy. Wstążki makaronu gotujemy w wodzie z solą ok. 3 minut. Zioła drobno posiekać, wrzucić do moździerza razem z uprażonymi orzechami i serem. Ucierać dodając stopniowo oliwę aż powstanie pasta. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cytrynowego soku. Do ugotowanego makaronu dodać odrobinę oliwy, masła, przesiekany szczypior i nasze domowe pesto.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.