Mark  Bittman

Pasta chilli


Przepis z programu Minimalista (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Pasta chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10-15 suszonych papryczek chili

najlepiej mieszanka ostrych i łagodnych

2 łyżki neutralnego oleju

np. z pestek winogron lub kukurydziany

sól

2 obrane ząbki czosnku (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Włożyć chili do miski i zalać wrzącą wodą. Przykryć talerzem, żeby nie wypływały. Namaczać przez ok. 30 minut, aż zmiękną. Oczyścić każdą papryczkę z osobna: usunąć szypułkę, otworzyć papryczkę (najlepiej nad zlewem, by nasiąkły wodą). Usunąć nasiona. Można trochę ich zostawić, jeśli ktoś lubi ostrzejszą pastę. Zmiksować papryczki, oliwę, dużą szczyptę soli i czosnek (opcjonalnie). Miksować aż powstanie gładka pasta, od czasu do czasu dodając łyżkę wody, w której moczyły się papryczki. Używać od razu lub schłodzić. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Tuż przed podaniem spróbować i doprawić.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.