Donna Hay

Pasta carbonara


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pasta carbonara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g makaronu fettucine

2 żółtka

1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki

⅓ szklanki (25 g) drobno tartego parmezanu

sól morska i grubo mielony czarny pieprz

4-6 plastrów prosciutto

drobno tarty parmezan

do podania

 

 

Przygotowanie:


Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i postawić na małym ogniu. Dodać żółtka, śmietanę i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać 2 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje makaron. Podawać z kawałkami prosciutto. Posypać dodatkowym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.