Marieta  Marecka

Pascha


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne

Pascha
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 l tłustego mleka

500 ml kefiru, śmietany lub maślanki

¾ szklanki cukru pudru ew. cukru drobnego do wypieków

1 laska wanilii

6 jaj

skórka z cytryny

250 g miękkiego masła

dowolne bakalie ok. ½ -1 szklanki (u mnie skórka pomarańczowa, morele, obrane i pokrojone migdały oraz rodzynki)

Przygotowanie:

Do większego garnka wlewamy mleko, dorzucamy przekrojoną na pół laskę wanilii wyciągają z niej ziarenka i dodając również do mleka, oraz skórkę ściętą z cytryny.
Osobno w dużej misce miksujemy kefir z jajami. Powinniśmy otrzymać jednolitą, puszystą masę.
Do wrzącego mleka wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Podgrzewamy całość do czasu, aż zacznie oddzielać się skrzep i serwatka.
Następnie przelewamy całość przez sito wyłożone gazą, wcześniej jednak wyciągamy laskę wanilii i skórkę z cytryny. Obciążamy serek z wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia i całkowitego odsączenia. Najlepiej na całą noc.
Jak już wystygnie, wstawiamy całość do lodówki.
Na drugi dzień miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, można to zrobić w makutrze, ale również w malakserze lub mikserem. Do puszystej, maślanej masy partiami dodajemy ser i ucieramy całość. Masa może być dość luźna.
Po zużyciu całego sera na koniec dodajemy bakalie. Można je namoczyć wcześniej w gorącej wodzie z rumem, lub w samej wodzie. Większe owoce tj. śliwki, morele, daktyle itp. kroimy drobniej.
Masę mieszamy z bakaliami, wylewamy na formę wyłożoną gazą. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na noc, żeby masa dobrze stężała. Podajemy odwróconą do góry nogami i udekorowaną bakaliami, musem z owoców lub świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka ziemniaczana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

banhan

postów: 5

23.03.2016 15:59

CYTUJ

pyszne, ale ile kalorii

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.