Pascha z mango

Pascha z mango
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU wielkanoc
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 0,5 kg soft tofu
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 1/2 cytryny
  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • garść suszonych moreli
  • 50 g migdałów pokrojonych w słupki
  • 3 łyżeczki agar-agar
  • szczypta szafranu
  • olej z czerwonej palmy lub olejek różany do smarowania blachy

Sos do polania paschy

  • łyżka soku z limonki
  • łyżka słodu ryżowego
  • skórka otarta z 1/2 limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szafran zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Obieramy mango, oddzielamy od pestki i miksujemy z tofu, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mleko kokosowe miksujemy z agarem, zagotowujemy i dodajemy szafran. Po czym mieszamy z tofu wymieszanym z mango i cukrem. Kroimy morele w paski. Dodajemy migdały i pokrojone morele. Mieszamy i całość wlewamy do foremki wysmarowanej olejem palmowym lub olejkiem różanym. Odstawiamy w chłodne miejsce aż stężeje i następnie przekładamy na talerz. W przepisie tym tofu z dodatkiem soku z cytryny możemy zastąpić serem trzykrotnie mielonym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA