Gosia  Molska

Pascha polska


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pascha polska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg tłustego niekwaśnego twarogu

120 g masła

8 surowych żółtek

350 g cukru pudru

50 g rodzynek

łyżka koniaku

50 g łuskanych orzechów laskowych

50 g włoskich

50 g migdałów

po 30 g suszonych fig i daktyli

2 łyżki drobniutko pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

wiśnie z konfitury lub inne owoce kandyzowane do przybrania

 

Przygotowanie:

Umyte rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, ułożyć w miseczce, skropić koniakiem. Orzechy i migdały usiekać. Drobno pokroić daktyle i figi. W makutrze (lub mikserze) utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru. Do doskonale utartej masy maślanej dodawać
stopniowo ser, orzechy, migdały, figi i daktyle cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, doskonale wymieszać. Gotową paschę zawinąć w ściereczkę, mocno ścisnąć włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem ułożyć w ozdobnej salaterce udekorować kandyzowanymi owocami lub plasterkami brzoskwiń, kiwi albo cząstkami pomarańczy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.