Agnieszka Kręglicka

Pascha naszej mamy


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pascha naszej mamy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 l mleka

laska wanilii

0,5 l kwaśnej śmietany 18%

6 jaj

250 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru pudru

bakalie – posiekane morele, figi, daktyle

 

Przygotowanie:

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Roztrzepać jaja ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować powoli, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być prawie sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać do masła ser i ucierać na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. Bakalie namoczyć jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno, dodać do masy, wymieszać łyżką. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość płynną masą i wstawić do lodówki, gdy stężeje odwrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

bastek.zgierz

postów: 2

06.04.2012 22:33

CYTUJ

Super, sprawdzony przepis, chyba 3 rok z rzędu będę robił "paschę naszej mamy", wykonywałem raczej wg powyższego przepisu. Dla wrażliwych: wg mnie przy gotowaniu mleka dziwne zapachy się ulatniają, ale całe przyrządzanie warte zachodu :)

#Kasia)))w

21.04.2011 18:56


Warszawa

CYTUJ

świetny przepis, można dać mniej masła - 200g i trochę mniej cukru, a i tak będzie pyszne

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.