Parmigiana z grzybów

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Parmigiana z grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700g pieczarek

80g sera fontina

szalotka

ząbek czosnku

pęczek pietruszki

5 łyżek oliwy extra vergine

4 łyżki startego sera parmezanu

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Grzyby dokładnie oczyszczamy, szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy; odkrawamy połowę nóżek pieczarek i grubo siekamy, pozostałą część grzybów kroimy w plastry. Obieramy szalotkę i czosnek; drobno siekamy szalotkę, a czosnek lekko zgniatamy; na patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia szalotkę i czosnek; dodajemy posiekane nóżki pieczarek i krótko smażymy, mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, gotujemy 2 - 3 minuty. Na koniec posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Na patelni z powłoką nieprzywierającą podgrzewamy dwie łyżki oliwy, smażymy plasterki grzybów z obu stron na złoty kolor i doprawiamy solą i pieprzem; następnie układamy na ręczniku kuchennym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kroimy ser fontina w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwę grzybów, posypujemy niedużą ilością startego parmezanu i układamy plastry sera fontina; w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 15-20 minut. Serwujemy ciepłe danie.

powrót

Podobne przepisy

Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Raita z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.