Marieta  Marecka

Parfait z wątróbki drobiowej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

Parfait z wątróbki drobiowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g wątróbki drobiowej

świeży tymianek

kilka listków szałwii

sól

pieprz

klarowane masło

kulki owocu granatu

2 małe szalotki

2 małe ząbki czosnku

2-3 łyżki śmietany 22%

mały kieliszek koniaku

175 g masła + 150 g masła klarowanego + 2 łyżki do smażenia

1 łyżka różowego, marynowanego pieprzu

Przygotowanie:

Wątróbki myjemy i czyścimy z błon.
Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, krótko przesmażamy, aż się zeszkli, i dodajemy pokrojony w plastry czosnek, listki tymianku i drobno poszatkowaną szałwię. Po 2 minutach przelewamy całość do miksera.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła (1 łyżka), wrzucamy wątróbki, smażmy krótko, tak by w środku pozostały różowe. Przekładamy do malaksera.
Patelnię po wątróbce mocno rozgrzewamy, dolewamy koniak i podpalamy. Zdrapujemy pozostałości na dnie patelni. Przelewamy do miksera. Jak całość przestygnie, miksujemy na gładka masę.
Dodajemy 175 g masła, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie. Dodajemy zimną śmietanę i krótko razem miksujemy. Dosypujemy ziarenka pieprzu różowego, mieszamy za pomocą łopatki.
Przekładamy masę do ramekinów lub jednego większego ceramicznego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewamy wierzch klarowanym masłem, obsypujemy granatem i wstawiamy do całkowitego stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.