Marieta  Marecka

Parfait z wątróbki drobiowej


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

Parfait z wątróbki drobiowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g wątróbki drobiowej

świeży tymianek

kilka listków szałwii

sól

pieprz

klarowane masło

kulki owocu granatu

2 małe szalotki

2 małe ząbki czosnku

2-3 łyżki śmietany 22%

mały kieliszek koniaku

175 g masła + 150 g masła klarowanego + 2 łyżki do smażenia

1 łyżka różowego, marynowanego pieprzu

Przygotowanie:

Wątróbki myjemy i czyścimy z błon.
Szalotki kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną łyżkę masła, krótko przesmażamy, aż się zeszkli, i dodajemy pokrojony w plastry czosnek, listki tymianku i drobno poszatkowaną szałwię. Po 2 minutach przelewamy całość do miksera.
Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję masła (1 łyżka), wrzucamy wątróbki, smażmy krótko, tak by w środku pozostały różowe. Przekładamy do malaksera.
Patelnię po wątróbce mocno rozgrzewamy, dolewamy koniak i podpalamy. Zdrapujemy pozostałości na dnie patelni. Przelewamy do miksera. Jak całość przestygnie, miksujemy na gładka masę.
Dodajemy 175 g masła, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie. Dodajemy zimną śmietanę i krótko razem miksujemy. Dosypujemy ziarenka pieprzu różowego, mieszamy za pomocą łopatki.
Przekładamy masę do ramekinów lub jednego większego ceramicznego naczynia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Polewamy wierzch klarowanym masłem, obsypujemy granatem i wstawiamy do całkowitego stężenia.

powrót

Podobne przepisy

Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Skórki kandyzowane
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.