Jacek Sikora

Parfait (lody) piernikowe


Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Parfait (lody) piernikowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 żółtek

8 goździków

2 laski cynamonu

0,25 gałki muszkatołowej

10 ziaren pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

6 pierniczków

200 g cukru

30 ml wody

2 łyżki ziaren kawy

300 ml śmietany 36%

0,5 opakowania fixu do śmietany

 

Przygotowanie:

Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.