Si King

Parathy z nadzieniem


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Parathy z nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

400 g mąki pszennej plus trochę do podsypywania

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko „wiejskie”

220 ml mleka



Nadzienie

1 łyżka oleju roślinnego

2 cm kłącza imbiru, drobno posiekanego

1 drobno pokrojona cebula

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 zielone chili, drobno posiekane

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala

4 średnie ziemniaki, ugotowane i rozgniecione na puree

sól do smaku

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

4-5 łyżek ghee lub oleju roślinnego



Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zakryć miskę folią plastikową i odstawić ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, cebulę, czosnek i posiekane chili, smażyć do miękkości. Dodać kurkumę, chili w proszku i garam masalę. Smażyć przez dwie minuty, a następnie dodać rozgniecione ziemniaki, wymieszać. Posolić do smaku i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Masę ziemniaczaną ostudzić, ulepić sześć kuleczek. Z ciasta uformować wałek, podzielic na sześć części, uformować kuleczki. Na blacie posypanym mąką rozwałkować je na krążki o grubości około 1 ½ cm. Na środku krążków ułożyć ziemniaczane kuleczki. Zlepić brzegi tak, aby powstało coś w rodzaju dużych, okrągłych pierogów. Brzegi muszą być szczelnie zlepione. Posypać blat mąką, odwrócić „pierogi” zlepioną stroną do dołu i delikatnie rozwałkować na krążki. Grubą patelnię posmarować ghee albo olejem roślinnym i porządnie rozgrzać. Układać parathy „brzydszą” stroną do dołu, smażyć kilka minut. Posmarować ghee lub olejem z wierzchu, przewrócić i smażyć kolejne parę minut. Parathy powinny być usmażone na złoto z obu stron.



© Dave Myers i Si King

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.