Parathy z jagnięciną

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Parathy z jagnięciną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na ziołowy chutney:

60 g świeżej kolendry

2 łyżki jogurtu

2 ½ łyżki soku z cytryny

2 zielone chili, z pestkami lub bez

12 g listków mięty

½ ząbka czosnku

20 g orzeszków pistacjowych

cukier do smaku



Na placuszki:

375 g gotowego ciasta francuskiego

1 małe jajko, ubite

6 g imbiru, obranego, w formie pasty

2 ząbki czosnku, w postaci pasty

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki kminu

½ łyżeczki garam masali

2 łyżki oleju

125 g rumsztyku jagnięcego, pokrojonego w drobną kostkę

½ małej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

1 mały pomidor, pokrojony w paski

liście sałaty



Przygotowanie:

Chutney: połącz wszystkie składniki poza cukrem i zmiksuj w blenderze z 4 łyżkami wody. Powinien powstać gładki sos. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i cukrem. Odstaw. Sos w słoiku, przechowywany w lodówce, zachowa świeżość przez tydzień. Można go też zamrozić.



Placki: za pomocą okrągłej formy o średnicy 10 cm, wytnij 4-5 placów z ciasta francuskiego. Każdy rozwałkuj w owalny kształt, wałkując tylko w jedną stronę. Placek powinien się powiększyć o ok. 2,5 cm. Połóż placek na rozgrzanej nieprzywierającej patelni i smaż około 20-30 sekund, aż na spodzie pojawią się rumiane pęcherze. Obróć na drugą stronę i powtórz. Wierzch posmaruj jajkiem za pomocą łyżki. Odwróć ponownie i i smaż 10 sekund, żeby jajko się ścięło. Zdejmij z patelni i powtórz z pozostałymi plackami.

Połącz imbir, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Rozgrzej olej na patelni, dodaj jagnięcinę i zrumień ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, dolej trochę więcej oleju, wmieszaj miksturę imbirowo-czosnkową i nieco wody. Gotuj na średnim ogniu 1 minutę. Z powrotem przełóż mięso na patelnię, zredukuj sos i gotuj jeszcze kilka minut, aż jagnięcina dojdzie. Spróbuj, dopraw do smaku i dodaj cebulę z pomidorami. Zdejmij z ognia.

Weź placek do góry tą stroną, która została posmarowana jajkiem. Nałóż jagnięcinę z pozostałymi składnikami. Na każdym placku powinny się znaleźć 2-3 kawałki mięsa, pomidor i cebula. Posmaruj 1 łyżką chutney\'a i zwiń placek. Powtórz pozostałymi. Podaj na talerzu z sałatą, pomidorem i cebulą.





powrót

Podobne przepisy

Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.