Gary  Mehigan

Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem


Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta

330 g mąki plus mąka do podsypywania

0,5 l mleka

4 łyżki stołowe roztopionego masła

szczypta soli



Składniki farszu

2 ugotowane ziemniaki

2 chilli

¼ pęczka zielonej, posiekanej kolendry

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion zmielonej kolendry

75 ml oliwy lub oleju arachidowego



Do podania

2 łyżki octu z kokosów

1 limonka

¼ łyżeczki czarnych ziaren sezamu

1 ogórek bez nasion

1 opakowanie pomidorków winogronowych

300 ml odcedzonego jogurtu naturalnego



Przygotowanie ciasta

Wyrobić miękkie ciasto z mąki, mleka i masła. Zagniatać przez 3 minuty i odłożyć na 20 minut. Podzielić na kulki, każdą rozwałkować, podsypując mąkę w razie potrzeby.



Przygotowanie farszu

Jeszcze ciepłe ziemniaki doprawić solą i rozgnieść widelcem. Dosypać posiekane chilli, sproszkowany kmin rzymski i kolendrę. Dodać połowę posiekanej, zielonej kolendry. Wymieszać. Ułożyć nieco farszu na jednym z placków. Brzeg posmarować wodą, przykryć drugim plackiem i docisnąć palcami, aby powstał szczelny brzeg. Rozgrzać patelnię teflonową i wlać nieco oliwy lub oleju arachidowego. Ułożyć parathę ostrożnie na patelni i smażyć 2-3 minut po obu stronach, aż będzie złocista i chrupiąca. Pokroić ogórek w dużą kostkę, pomidorki na pół. Dodać szczyptę soli, czarne ziarna sezamu i kilka listów kolendry. Skropić oliwą i octem z kokosów. Usmażony placek pokryć jogurtem, nałożyć sałatkę, podawać.





powrót

Podobne przepisy

Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z ciecierzycy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.