Gary  Rhodes

Paratha roti


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia karaibska

Paratha roti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g mąki pszennej plus do oprószenia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

400 ml wody

ghee

klarowane masło lub olej roślinny

do smarowania

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać wodę, wymieszać i zarobić tak, aby powstało gładkie, miękkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować na owalne placki o wymiarach 10 x 20 cm, o grubości 0,5 cm. Posmarować z wierzchu ghee i oprószyć mąką. Naciąć nożem od środka do brzegu, zwinąć w rożek. Przycisnąć koniuszek rożka do środka i lekko rozpłaszczyć. Odstawić na 20 minut. Rozgrzać kamień do smażenia (tawah) lub dużą patelnię posmarowaną niewielką ilością ghee. Smażyć pojedynczo parathy minutę z jednej strony, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Obrócić, posmarować niewielką ilością ghee i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni, zawinąć w czystą ściereczkę i rozgnieść tak, aby powstały kawałki paratha roti. Tak samo postąpić z pozostałymi rożkami ciasta. Podawać na gorąco do curry.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.