Para 3 - perliczka faszerowana jabłkiem i orzechami podawana z buraczkami i pomarańczą - dobieraniec

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
trudność: łatwe

Para 3 - perliczka faszerowana jabłkiem i orzechami podawana z buraczkami i pomarańczą - dobieraniec
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

perliczka cała

2 jabłka

skórka z ½ pomarańczy

garść orzechów włoskich

2 kromki pieczywa tostowego namoczonego w bulionie

świerzy rozmaryn

sól

pieprz

3 ziarna jałowca

2 buraki

1 czerwona cebula

1 pomarańcza

masło

1 łyżka miodu

sok z ½ cytryny

pieprz biały mielony

koperek

jajko

 

 

Przygotowanie:


Perliczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Starte jabłka wymieszać z posiekanymi orzechami, rozmokniętym chlebem, jajkiem, solą, pieprzem, rozmarynem oraz skórką pomarańczy. Farsz wkładamy do brzucha perliczki. Smarujemy perliczkę masłem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 C na 45 min. Buraki obrane kroimy i dusimy na maśle i miodzie ok. 15 min, dodajemy sok z połówki pomarańczy sól i pieprz i dusimy do miękkości, na koniec dodajemy posiekaną cebulkę + koperek + sok z cytryny, przesmażamy i podajemy z filetami z pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.