Jola Słoma

Papryki nadziewane ziemniakami z kapustą i grzybami


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 4055

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 różnokolorowych papryk

1 kg ziemniaków

25 dag kapusty kiszonej

2 dag suszonych podgrzybków

8 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka kminku mielonego

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżeczki soli

2 łyżki oleju i łyżeczka majeranku do posmarowania papryk

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy na parze. Podgrzybki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, aby zmiękły i odstawiany na bok pod przykryciem. Wycinamy gniazda nasienne z papryk w taki sposób, by ich nie uszkodzić. Pokrojoną kapustę kiszoną smażymy na oleju z przyprawami i pokrojonymi podgrzybkami wraz z wodą z namaczania. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, mieszamy i dodajemy do kapusty z grzybami. Solimy, dodajemy sos sojowy i ponownie mieszamy. Papryki smarujemy olejem wymieszanym z majerankiem i wypełniamy ziemniaczaną masą. Pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż papryki się zarumienią. Podajemy polane wytrawnym sosem z aroni, jabłek i limonki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.