Papryki nadziewane ryżem

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Papryki nadziewane ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ szklanki orzechów pinii

4 pomidory śliwkowe, bez gniazda i nasion, pokrojone na półtoracentymetrowe kawałki

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

¾ szklanki rodzynek

½ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (z około 2 pomarańczy)

6 średniej wielkości żółtych papryk i 1 żółta papryka, bez gniazda i nasion, drobno posiekana

2 szklanki wody

1 szklanka białego ryżu

4 łyżki masła

1 mała biała cebula, drobno posiekana

2 średnie szalotki, drobno posiekane

3 gałązki świeżego tymianku, bez liści

¼ szklanki grubo posiekanych liści świeżej bazylii

2 łyżki grubo pokrojonej świeżej trybuli i 3 gałązki

oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blaszce do pieczenia rozłóż równomiernie orzechy pinii. Piecz przez około 8-12 minut, aż się zarumienią. W połowie pieczenia poruszaj blaszką, żeby orzechy upiekły się równomiernie.

Na drugiej blaszce ułóż papryki i kawałki pomidora. Przypraw solą i pieprzem.

W małej misce wymieszaj rodzynki i sok pomarańczowy. Pozostaw na 15 minut, żeby rodzynki nasiąkły.

Ostrym nożem odetnij górną część 6 papryk tak, żeby utworzyły pokrywy. Usuń gniazda i nasiona. Jeśli papryki nie stoją równo, to zetnij je lekko od spodu. Odstaw na bok.

Na małej patelni zagotuj 2 szklanki wody. Dodaj ryż i duś pod przykryciem przez około 15 minut.

Roztop masło na średniej wielkości patelni. Wrzuć cebulę, szalotki i smaż przez około 4 minuty, aż się zeszklą. Przypraw solą i pieprzem. Wmieszaj posiekaną paprykę i nasiąknięte sokiem rodzynki. Smaż 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj liście tymianku, bazylię, trybulę i orzechy pinii. Wymieszaj i dodaj ugotowany ryż.

Podziel mieszankę na 6 równych porcji i nadziej nimi papryki. Przybierz pomidory gałązkami tymianku. Ułóż papryki na blasze, a obok ułóż ścięte wierzchy i gałązki trybuli. Skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową i papierem, i piecz przez 10 minut, aż papryki będą gorące, a ryż ugotowany.

powrót

Podobne przepisy

Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wrap z pstrągiem i sosem tatarskim
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.