Marieta  Marecka

Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Papryki faszerowane tuńczykiem i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 papryki

1 puszka tuńczyka

1 szklanka suchego makaronu typu „ryż”

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka poszatkowanego, świeżego rozmarynu

1 łyżka listków świeżego tymianku

1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

2 suszone pomidory

2 łyżki soku z cytryny

1 jajo

starty, żółty ser

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy krótko, żeby lekko zmiękł, szybko odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki myjemy, suszymy, przekrajamy na pół i wycinamy gniazda nasienne, zachowując ogonki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy lub oleju. W misce mieszamy makaron, rozdrobnionego tuńczyka, poszatkowany czosnek, tymianek, rozmaryn i kapary. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Wbijamy całe jajo i łączymy składniki. Faszerujemy papryki, obsypujemy wierzch serem i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy gorące np. z dodatkiem ajvaru.

powrót

Podobne przepisy

Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.