Si King

Paprykarz z kurczaka


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Paprykarz z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kurczak

pokrojony na kawałki albo dwa udka i dwie piersi (ze skórą)

przekrojone na pół

2 łyżki oliwy

kawałek masła (1-2 łyżki)

posiekana cebula

2-3 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka mąki

285 ml bulionu z kurczaka

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 strąki czerwonej papryki

bez pestek

pokrojonej na centymetrowe paski

4 duże dojrzałe pomidory

pokrojone na kawałki

250 ml kwaśnej

gęstej śmietany

sól

 

 

Przygotowanie:


Natrzeć kawałki kurczaka solą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla i odłożyć. W tym samym rondlu zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz mąkę, podsmażać uważając, by nie przypalić papryki. Wlać bulion, wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka. Wsypać połowę posiekanej natki. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać paski papryki, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Włożyć pomidory i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie już miękkie, zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i posypać pozostałą natką.

powrót

Podobne przepisy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

#BMHD

03.04.2012 17:48


CYTUJ

Znam ten przepis dobrze i gotuję tak od lat,tyle,że byłam przekonana iż to kuchnia węgierska:)))A tu niespodzianka! Pyszny jest paprykarz,wypróbujcie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.