Marieta  Marecka

Papryka z fetą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 12158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4-5 papryk czerwonych

2 ząbki czosnku

świeży rozmaryn

sól

pieprz

1 opakowanie sera feta

1-2 małe chili

poszatkowana mięta i pietruszka

ok. pół szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Papryki myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i układamy na blasze dziurą do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni, pieczemy, aż się zrobi całkiem czarna.
Przekładamy papryki do miski i przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do przestygnięcia.
Obieramy ze skórki i kroimy w szerokie paski ok. 3 cm.
Czosnek kroimy w plastry, zioła szatkujemy, a papryczki chili przekrawamy na pół. Ser kroimy w grubsze słupki.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem, solą pieprzem i poszatkowaną miętą z pietruszką.
Plastry papryki rozkładamy na desce, na każdy kładziemy po plasterku czosnku, smarujemy oliwą z ziołami, układamy słupki sera, zwijamy całość w rulonik.
Zawijasy układamy w szerokiej misce, układamy pomiędzy paski papryki chili, resztę plastrów czosnku i gałązki rozmarynu. Zalewamy całość resztą oliwy. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny i podajemy.

powrót

skomentuj przepis

lambia79

postów: 15

07.09.2015 13:19

CYTUJ

fajna i lekka przekąska :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.