Maryla Musidłowska

Papryka marynowana


Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Papryka marynowana

odsłon: 19220

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

po 1 kg papryki czerwonej

żółtej i zielonej

1 litr octu winnego 6 procentowego

1 litr wody

300 g cukru

1 łyżka soli

paczka kolorowego pieprzu

kilka ziarenek ziela angielskiego

liście laurowe

10 małych szalotek

kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć gaz pod zalewą. Do wypieczonych w piekarniku słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki i pasteryzować około 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.