Maryla Musidłowska

Papryka marynowana

Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Papryka marynowana

odsłon: 15266

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:

po 1 kg papryki czerwonej
żółtej i zielonej
1 litr octu winnego 6 procentowego
1 litr wody
300 g cukru
1 łyżka soli
paczka kolorowego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liście laurowe
10 małych szalotek
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć gaz pod zalewą. Do wypieczonych w piekarniku słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki i pasteryzować około 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.